Παρόλο που το καλοκαίρι οι νεαροί αθλητές συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητες όπως το κολύμπι και άλλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές σημαντικές διατροφικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη για ένα υγιές και ενεργό καλοκαιρινό διάλειμμα.

1. Συνεχίστε να έχετε πρόγραμμα στην διατροφή σας.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, τα παιδιά ακολουθούν ένα πιο δομημένο πρόγραμμα γευμάτων και σνακ. Τους θερινούς μήνες η πρόσβαση στο φαγητό είναι πιο εύκολη και λιγότερο προγραμματισμένη. Επίσης πολλά παιδιά επιλέγουν να μειώσουν την δραστηριότητα και να δουν περισσότερο τηλεόραση ή να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Άλλες φορές πάλι επιλέγουν να δουν φίλους και να φάνε ένα ανθυγιεινό σνακ ή να πιούν ροφήματα με πολλή ζάχαρη.

Προσπαθήστε να κρατήσετε μια ισορροπία στην διατροφή σας με 4-5 γεύματα την ημέρα και τα περισσότερα εξ αυτών να είναι υγιεινά!

2. Ξεκινήστε με ένα πλούσιο πρωινό.

Το πρωινό εξακολουθεί να είναι σημαντικό το καλοκαίρι, ειδικά εάν τα παιδιά έχουν μια ολόκληρη μέρα δομημένων ή μη δομημένων δραστηριοτήτων μπροστά τους.

Ο στόχος σας είναι να έχετε ενέργεια μεγάλης διάρκειας, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις δραστηριότητες σας χωρίς να αναζητάτε κάποιο σνακ κάθε 60-90 λεπτά. Για να το επιτύχετε, στοχεύστε σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, ένα πρωινό με γιαούρτι, δημητριακά βρώμης με λιγότερη ζάχαρη και φρέσκα φρούτα παρέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για κορεσμό, καθώς και φυσικούς υδατάνθρακες για ενέργεια. Η προσθήκη αυγών αυξάνει περαιτέρω την περιεκτικότητα του πρωινού σε πρωτεΐνες και λίπη.

Αντιθέτως ένα πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη και φτωχό σε πρωτεΐνες, δεν θα σας δώσει ενέργεια για πολύ ώρα με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να επισκεφθείτε πάλι το ψυγείο για κάτι ακόμα με έντονη πολλές φορές την επιθυμία για κάτι γλυκό και πάλι.

3. Αποκτήστε επιλογές για εύκολα και υγιεινά γεύματα και σνακ.

Η κακή διατροφική ποιότητα είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα φρούτα , οι ξηροί καρποί, τα κράκερ με τυρί και αυγό καθώς και τα λαχανικά είναι ιδανικές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα και για την στιγμή που πεινάτε αλλά δεν είναι έτοιμο το γεύμα.

4. Επιλέξτε υγιεινά γλυκά για την καθημερινή σας απόλαυση.

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερο από δυο φορές την εβδομάδα ένα κανονικό γλυκό, πλήρες σε λιπαρά και ζάχαρη. Εναλλακτικά επιλέξτε smoothies με γιαούρτι και παγωμένα φρούτα , μπάρες δημητριακών χωρίς πολλή ζάχαρη και φρούτα βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Ξεδιψάστε με νερό και όχι με χυμούς φρούτων και αναψυκτικά!

Καλό καλοκαίρι!

Μπαλλά Ιωάννα

Διατροφολόγος Holargos BC