ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ
ΚΟΧ – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
Η διαχείριση τραυματισμών αθλητών απαιτεί γνώσεις και εκπαίδευση,καθώς και την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών για την ασφαλή και αποτελεσματική αποκατάσταση τους.
Οι βασικές αρχές διαχείρισης τραυματισμών αθλητών περιλαμβάνουν:
1. Αξιολόγηση του τραυματισμού: Αξιολόγηση του τραυματισμού για την κατανόηση του μεγέθους της ζημιάς και τη σοβαρότητά του. Εξέταση της περιοχής του τραυματισμού για πρήξιμο, μελανιές, κόκκινες ή άλλες ανωμαλίες.
2. Αρχική αγωγή: Εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών πρώτων βοηθειών, όπως η εφαρμογή πάγου σε περιπτώσεις φλεγμονής, η εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου σε περιπτώσεις θλάσεων και η αποφυγή κινήσεων που επιδεινώνουν τον τραυματισμό.
3. Επανεκτίμηση: Αξιολόγηση της προόδου του τραυματισμού και την ανταπόκριση στην αρχική αγωγή. Αν ο τραυματισμός επιδεινώνεται ή δεν βελτιώνεται, είναι σημαντικό να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.
4. Αποκατάσταση : Ακολουθία των οδηγιών του γιατρού της ομάδας ή του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή της ομάδας, για την αποκατάσταση του τραυματισμού μέσω ασκήσεων αποκατάστασης, θεραπείας μέσω κίνησης και άλλων μεθόδων.
5. Πρόληψη: Μελέτη ων λόγων πίσω από τον τραυματισμό και εξέταση τρόπων πρόληψης για την μείωση του κίνδυνου τραυματισμού στο μέλλον, όπως προπόνηση με σωστή τεχνική, η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και η εφαρμογή σωστών μεθόδων ανάκτησης.
Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών, πάντα συνιστάται να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Η άμεση διαχείριση τραυματισμών είναι κρίσιμη για την επιτυχή ανάρρωση και την αποφυγή πιθανών μελλοντικών επιπλοκών.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
- Όταν ο αθλητής δεν νιώθει καλά , (αίσθηση πυρετού, έντονος βήχας, αδιαθεσία), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στην προπόνηση και να επιστρέψει μόλις νιώσει καλύτερα, αφού επισκεφτεί τον γιατρό και τουπει ότι είναι έτοιμος.
- Όταν ο αθλητής νιώθει μία ενόχληση οπουδήποτε, (στο πόδι, στηνμέση, στον ώμο), αφού κάνει την ανάλογη ενεργοποίηση στην συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα και συνεχίζει να πονάει, ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφτεί τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες που θα του δώσει.
- Αν ο αθλητής τραυματιστεί είτε εκτός της ώρας προπόνησης ή αγώνα της ομάδας είτε κατά την διάρκεια αυτής, ΠΡΕΠΕΙ να ενημερώσει τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του.
- Αν ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας κρίνει ότι ο αθλητής είναι σωστό να επισκεφτεί τον γιατρό της ομάδας , τότε αυτός κανονίζει τοραντεβού μαζί του.
- Αν ο γιατρός, μετά την κλινική εξέταση ή αφού δει οποιαδήποτεακτινογραφία ή άλλου είδους εξέταση, κρίνει ότι ο αθλητής πρέπει να κάνει ένα κύκλο φυσιοθεραπειών , τότε ο αθλητής, αφού επικοινωνήσει με τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, μπαίνει σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ακολουθώντας πάντα τις κατευθύνσεις του γιατρού.
- Αν ο αθλητής έχει δικό του γιατρό ή φυσιοθεραπευτή, τότε ενημερώνει την ομάδα για αυτό, είναι όμως υποχρεωμένος να γνωρίζει την θέση της ομάδας σε σχέση με την αντιμετώπιση πιθανού τραυματισμού, που σημαίνει ότι η γνωμάτευση του δικού του γιατρού και η εκτίμηση του δικού του φυσιοθεραπευτή θα σταλεί στην ομάδα και θα καταχωρηθεί στον φάκελο ιστορικού τραυματισμών που θα υπάρχει για κάθε αθλητή. Είναι πολύ σημαντικό για την καλύτερη λειτουργία, να υπάρχει μία επικοινωνία των ανθρώπων του αθλητή με τους υπεύθυνους
της αποκατάστασης της ομάδας, (γιατρό, φυσιοθεραπευτή, γυμναστή). - Όποτε χρειάζεται ειδικό ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης, υπεύθυνοςείναι ο strength and conditioning coach της ομάδας, που ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή.
- Ο φυσιοθεραπευτής και ο γυμναστής της ομάδας , παρακολουθούνμε συνέπεια την πορεία αποκατάστασης του αθλητή. Αξιολογούν τηνπορεία του και προσαρμόζουν το πρόγραμμα αποκατάστασης όταν αυτό χρήζει. Ο αθλητής δεν πρέπει να βιάζεται να επιστρέψει στην προπόνηση. Η σταδιακή του επιστροφή είναι ανάλογη με την βελτίωση ή όχι της αποκατάστασης του τραυματισμού του.
- Ο προπονητής της εκάστοτε ομάδας, πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη επικοινωνία με το team αποκατάστασης του αθλητή και συνεργεί απόλυτα στην σταδιακή επιστροφή του, ενημερώνοντάς τους για την αγωνιστική του εικόνα τόσο στην προπόνηση όσο και στο παιχνίδι.
- Αυτό που προέχει πάντα είναι η υγεία του αθλητή και η σωστή
αποκατάσταση πιθανού τραυματισμού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.